Please enter a search term:

  • Financiële industrie

    We ondersteunen banken, FinTecs en financiële dienstverleners bij hun IT-architectuur en kennen het bijzondere belang van de factoren beveiliging & gegevensbescherming in de loop van de uitbreiding van digitale processen. Praat met ons.

    Ontdek het nu!

Digitalisering in de financiële sector

De financiële sector, met name verzekeringsmaatschappijen en banken, is een van de belangrijkste pijlers van de Zwitserse economie en is goed voor gemiddeld 10% van het Zwitserse bruto binnenlands product. In Duitsland ligt dit aandeel rond de 3,8%. Corona fungeerde als aanjager van innovatie in de bancaire en financiële sector. Vooral in de tamelijk solide banksector zijn digitale strategieën geïntroduceerd, omdat het gebruiksgedrag van bankklanten steeds mobieler wordt; als gevolg van demografische ontwikkelingen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zullen filialen in de nabije toekomst geen grote rol meer spelen. De nieuwe activiteiten van neo-banken en FinTechs groeien, net als die van aanbieders van online betaaldiensten.

Om banen duurzaam te digitaliseren, moet de sector deze onderwerpen aanpakken: Big Data, cloudoplossingen, kunstmatige intelligentie (AI), databeveiliging en procesautomatisering (RPA). naast de financiële wereld krijgen ook de administratieve sector, de vastgoedsector en de grondstoffensector met deze taken te maken.

Geautomatiseerde processen die tijd en kosten besparen en meer efficiëntie mogelijk maken, spelen hier een belangrijke rol. Zo kunnen bijvoorbeeld chatbots of robo-adviseurs worden gebruikt voor klantcommunicatie en vermogensbeheer. Digitale oplossingen zoals kunstmatige intelligentie kunnen ook worden gebruikt bij risicobeheer om risico's in een vroeg stadium te identificeren en te minimaliseren.


Mogelijke toepassingen van digitalisering in de financiële sector

Digitalisering heeft de afgelopen jaren ook de financiële sector sterk beïnvloed en veranderd. Vooral op het gebied van bankieren, verzekeren en beleggingsbeheer zijn er tal van mogelijke toepassingen voor digitale technologieën.

hieronder geven we een overzicht van de mogelijke toepassingen van digitalisering in de financiële sector:

Conclusie

Al met al biedt digitalisering ook in de financiële sector tal van mogelijkheden om processen te optimaliseren, klantrelaties te verbeteren en nieuwe bedrijfsgebieden te ontsluiten. Om succesvol te zijn, is het echter cruciaal om digitalisering strategisch te benaderen en altijd de behoeften van klanten voor ogen te houden. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met gegevensbescherming en wettelijke vereisten en te zorgen voor adequate IT-beveiliging.